Energon-Plusz Bt.
Belső és külső utakon - a forrástól a célig

Keresés a honlaponA weblap FOTÓIT
BÓCSI KRISZTIÁN készítette >>>Felnőttképzési nyilvántartási szám: 15-0145-05


Dobogós esettanulmány
- 2007.06.03.

Becslések szerint ma Magyarországon a mikro- és kisvállalkozások többsége családi cég. Az ilyen vállalkozások másképp működnek, mint ahol egymással csak munkakapcsolatban álló emberek vesznek részt.
A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány a tapasztalatok megosztása érdekében Családi Vállalkozás Esettanulmány Pályázatot írt ki, melynek eredményhirdetése 2007. május 23-án, a „Családi vállalkozások, vállalkozó családok” című szakmai konferencián történt Budapesten.
Esettanulmányunkkal a II. helyezést hoztuk el.


Cylex Silver Díj
A SZENVEDÉLY KORA

Vezetéslélektanról, szervezetfejlesztésről - másképp


Egyre többet lehet hallani és olvasni arról, hogy ma már csak azok a cégek és vállalkozások lehetnek hosszú távon életképesek és sikeresek, ahol a vezetők és dolgozók sajátja a munkájuk iránt érzett SZENVEDÉLY.

Ehhez persze jelentősen hozzájárul, ha a vezető, menedzser, munkavállaló, vállalkozó hajlandó és elég bátor a belső önvizsgálat útját is bejárni.


A Feliciter Kft. a HÍD-lapcsoporthoz kapcsolódóan 2007 januárjában indította el a www.feliciter.net online portált, ahol rendszeresen találhatóak vezetéslélektannal, a munkahely pszichológiájával, szervezetfejlesztéssel foglalkozó cikkek
(Husztiné Hajdú Erika írásai):


Vezetői hatékonyság a "life long learn" jegyében

Vezetői életstílus - avagy a szabadság hálójában?

A vezetővé érés és a hosszútávfutó magányossága

Mobbing: a munkahelyi pszichoterror

Életmentő konfliktusaink

A jövő kihívásai: életvitel és éleTREND

Tőkeinjekció a tehetségbankból

Ring vagy döntéstér a versenyképesség világában

Menekülés előre - a munkahelyi rekreáció

Családi vállalkozás - Mert kell egy jó csapat!?

Szerepek és Oscar-díjak a családi vállalkozásban


A BÉKA MESÉJE

Életminőség kutatás

Egyik sok éve hallott kedvenc történetem úgy kezdődik, hogy két béka beleesik a tejfölös köcsögbe... (Ez még akkor történt, amikor az igazi tejet közvetlenül a tehéntől kaptuk.)
Pedáloztak, pedáloztak, de sehogyan sem tudtak kiugrani. Az egyik ezt mondta:
- Belefáradtam. Feladom...
Így történt, és belefulladt a tejfölbe.
A másik - szenvedélyes - béka viszont továbbra sem hagyta abba: addig taposta és gyűrte a tejfölt - amíg abból vajat köpült. És a tetejéről elrugaszkodva kiugrott a köcsögből.

Kérdés: Ön melyik béka szeretne lenni?
Amelyiket maguk alá gyűrik az események, vagy amelyik képes úrrá lenni felettük?Dr. Kopp Mária a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatója.
A prezentációjában bemutatott eredmények a Hungarostudy 2002 országos, a magyar felnőtt lakosságra életkor, nem és településnagyság szerint reprezentatív egészségfelmérésen alapul.

Dr. Kopp Mária alábbi kutatási eredményei és írásai látleletet adnak arról, ahogyan mi itt és ma élünk.

A magyarság életminősége az ezredfordulón


Az eredmények feldolgozása 2006-ban jelent meg ugyanilyen címen nyomtatásban.
Egy másik hasonló témájú könyv Magyar lelkiállapot 2008 címen jelent meg.
Humán területen dolgozó szakembereknek és döntéshozóknak egyaránt ajánlottak.


Az aktív férfi korosztályból ma Magyarországon abszolút számban többen halnak meg évente, mint az 1930-as években, ami azt jelenti, hogy a modern orvostudomány valamennyi rendkívüli eredménye ellenére is tehetetlen ennek az igen fontos kérdésnek a kezelésében, új tudományos megközelítésre van szükség.

Kopp Mária: Stressz és megbirkózás: a közép-kelet-európai egészség paradoxon (www.lelekbenotthon)


A stressz összetevőinek, folyamatának tudatosítása, a megküzdési stratégiák bővítése segíti az életesemények feletti kontroll megtartását:

Kopp Mária: A stressz szerepe az egészségromlásban


TUDJA ÖN, hogy annak a valószínűsége, hogy egy férfi hazánkban túléli a 65. életévét, ma csupán 59 %???!!!
Ha Ön férfi, vagy nő és fontosak Önnek a környezetében élő férfiak, akkor ismerkedjen meg az alábbi lehetőségekkel...

...a "Mentsük meg a férfiakat!" mozgalom hivatalos honlapján


Ha Ön több szempontból is ráismert önmagára vagy környezetére, akkor...


...érdemes itt tovább haladnia...
A MOBBING - azaz A MUNKAHELYI PSZICHOTERROR


A munkával kapcsolatos stressz okozta egészségromlás, életminőség romlás évente legalább 20 milliárd Euró veszteséget jelentett a korábbi EU tagállamoknak.

A munkahelyek veszélyforrásait jelentik azok a személyes konfliktusok, amelyek destruktív, hosszantartó, szélsőséges eseteit - a munkahelyi pszichoterrort – (a 80-as évek elejétől) Svédországban kezdték módszeresen kutatni Heinz Leymann vezetésével.

„A munkahelyi pszichoterror a kollégák, illetve a felettesek és beosztottak között előforduló kirekesztő viselkedésforma, melynek során a munkahelyi pszichoterror áldozata rendszeresen, közvetlen vagy közvetett módon, egy vagy több személy által szisztematikusan gyakorolt kiközösítő, elszigetelő megaláztatásoknak vagy támadásoknak van kitéve.”

A MONA (Magyarországi Női Alapítvány) célkitűzéseiben a munkahelyi erőszak és zaklatás felismerése és kezelése is a fő célok között szerepel >>>
ÖNISMERET FELSŐFOKON

Az önismeret alapkérdései:
Ki vagyok én?
Milyen vagyok én?

Az önismereten azt értjük, hogy az embernek áttekintése van saját személyisége összetevőiről, határairól és lehetőségeiről, betekintése van viselkedésének rugóiba, hátterébe, motívumrendszerébe, helyesen ítéli meg az emberi kapcsolatokban játszott szerepét, hatását.

Ha egyedül szeretne tovább haladni az önmegismerésben, folytassa itt:

www.onismeret.lap.hu

www.pszichologia.blog.hu

www.furedi.hu

Ha konzultációval egybekötve könnyebb, lépjen tovább itt:

Konzultáció, tanácsadás


CÉLTALAN HAJÓSNAK NEM KEDVEZ A SZÉL


Felismerni a különlegest - Tehetséggondozásról mindenkinek A tehetség magas szintű teljesítményt feltételez az alábbi képességek, összetevők eredőjeként: - átlag feletti általános képességek - átlag feletti speciális képességek - kreativitás - feladat iránti elkötelezettség. A tehetség azonosítása, felismerése, gondozása gyermekkorban kezdődik, ugyanakkor messze nem csak a korai évek feladata: hiszen élethosszig tartó felelősségünk, hogyan hozzuk ki magunkból a bennünk rejlő lehetőségeket, hogyan segítünk ebben másokat, és tudunk-e együtt örülni másokkal az elért sikereiknek. Továbbá az is figyelmet érdemel, hogy a munkavállalók is lojálisabbak azok iránt a munkahelyek iránt, ahol a karriermenedzselés és személyiségfejlesztés az intézmény hitelesen megvalósított és rendszeres gyakorlata. Czeizel Endre - Legnagyobb természeti kincsünk: a tehetség Magyar Tehetséggondozó Társaság (cikkek, előadások gyűjteménye) Arany János Tehetséggondozó Program Munkahelyi tehetséggondozás Tehetséggondozás - irodalomjegyzék


A "HALHATATLANSÁG" EGY ÚTJA


A mérték - érték

Egészségvédő füzetsorozat egyikeként jelent meg 2001-ben az alábbi írás, aminek vezérfonalát az adja, hogy az egészség a nyitottság, aktivitás, fejlődésképesség eredője is, aminek folyamatában a stresszek akár edzőtársunkká is válhatnak. Hiszen ha akarjuk, ha nem - mindennapjaink részei.

Husztiné Hajdú Erika: Az egészség pszichológiája... és a nemzet halhatatlansága?

Ha az életminőség romlása a halandóság növekedéséhez vezet, miközben egyre kevesebb gyerek születik, a nemzet fennmaradásának jövőbeni esélyei is csökkennek.
Speciális esete ennek, amikor egy pár szeretne gyermeket, de a várva várt utód késik. Előbb-utóbb szembesülnek a meddőség kérdésével, majd diagnózisával.
De vajon "csak" szociológiai és orvosi kérdés a meddőség problematikája?

Meddőségi pszichoszomatika az Agy évtizedében

A "lehalkult" élet - Meddőségi pszichoszomatika a gyakorlatban


ESÉLYNÖVELŐ egészségtudatosság


Az Esélyek Háza

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Esélyegyenlőségi Koordinációs Irodája a hátrányos helyzetű embereket segítő szervezetek koordinációs tevékenységét, valamint információközvetítést, esélyegyenlőségi szakmai programok szervezését végzi 2004 májusa óta. Közvetlen kapcsolatban áll a Szociális Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi Szaktárcájával, valamint Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával.

Honlapjukról elérhető - tájékoztató és szakmai - írásokkal segíteni szeretnék az egészségtudatosabb életmód kialakítását is az alábbi weboldalon:

EgészségvédelemA Human-Net Alapítvány

Kezdeti céljaik a magasan kvalifikált szakemberek megyénkben történő elhelyezkedésének az elősegítésére, a diplomás, szakmailag felkészült, nyelveket beszélő munkavállalók elvándorlásának a csökkentésére irányultak.
A pályázati lehetőségek bővülésével, a munkaerő-piaci szolgáltatások szervezeten belüli állandósulásával egyre szélesebb munkavállalói körrel kerültek kapcsolatba, egyre összetettebbé váltak mindazok a feladatok, amelyeket felvállalt a szervezetük, ezzel együtt egyre szélesebb, heterogénebb lett az ügyfélkörük is.
Nyíregyháza város önkormányzatával kötött szociális ellátási szerződés értelmében 2005. augusztus 1-től működtetik a Városi Családsegítő Szolgálatot is.

www.humannet.hu


MARIO - KONTRA A VARÁZSLÓ

A szuggesztív kommunikáció

Alig-alig gondolunk arra a hétköznapokban, hogy a szavaknak mekkora ereje van!
Mint ahogyan arra sem, hogy éppen ezért nem mindegy, hogyan és mire használjuk a szavakat. Legyen az a mindennapjaink, a gyógyítás vagy éppen az üzleti élet területe.

Igazságokkal, féligazságokkal és teljesen valótlan elképzelésekkel is találkozom, ahogyan a szuggesztiókról és/vagy a hipnózisról gondolkodnak az emberek.

Érdemes lehet tudományos igényességgel belenézni a szuggesztiókkal, hipnózissal kapcsolatos realitás világába:

Mi a hipnózis? (A Magyar Hipnózis Egyesület honlapján)


A SASOK név a „Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus
Orvoslásban Képzés” kezdőbetűiből adódik.
A Magyar Hipnózis Egyesület és a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika közös szervezésében működő akkreditált képzést számos szakma képviselője (sőt hallgatója) végezte már el: pl. orvosok, pszichológusok, nővérek, ápolók, gyógytornászok, szülésznők, dietetikusok, védőnők, mentálhigiénikusok.

Ha Ön szeretné tudni, kik tudnak SAS-ul és ezt hogyan csinálják, látogasson el a SASOK-hoz! >>>


AKIKTŐL A TANÁCSADÓK IS TANULTAK ÉS TANULNAK

SHL = "Segítünk, ha lehet!"

Az SHL a világ egyik vezető tanácsadó cége az alkalmasságvizsgálat területén.

Világszínvonalú értékelési és fejlesztési megoldásokat nyújt a szervezeteknek stratégiai humánpolitikai kérdésekben. Modern módszereivel 40 országban és több mint 30 nyelven elősegíti, hogy ügyfelei
- jól használják emberi erőforrásaikat,
- a megfelelő embert helyezzék a megfelelő munkakörbe,
- olyan vezetési módszereket alkalmazzanak, amelyek a gyakorlatban is működnek,
- a stratégiai terveknek megfelelő vállalati kultúrát és szervezeti felépítést hozzanak létre,
- növekedjen a dolgozók motivációja és elégedettsége.

Ha Ön is felkészültebb szeretne lenni cégvezetőként döntéseiben vagy tanácsadóként, akkor ebben segíti Önt az SHL honlapja és csapata >>>

A honlapon külön is érdemes a Könyvek és Írások oldalakat felkeresni!


CSEMEGÉZÉS A TUDÁS ASZTALÁNÁL


A szervezetfejlesztés területén működő Convictus-Consult Kft. „étlapjáról”:

CONVICTUS: együttélés, együttműködés, lakoma (latin)

Együttélés és együttműködés a Megbízóval, a partnerekkel és más tanácsadókkal.
Lakoma egy csodálatos ízeket felsorakoztató, gazdag kínálatú asztalról. Eredeti, "ízletes" megoldások a közösen elért sikeres problémamegoldás és az együtt tanulás érdekében.


Szervezetfejlesztéssel foglalkozó cikkeik kínálatába érdemes belekóstolni!

Tudásmenedzsment, tanuló szervezet, stratégiai tervezés, csapatépítés, outplacement, személyügyi ABC, pálya- és karriertanácsadásEnergon-Plusz Bt. (Nyíregyháza) - Tel.: 20-466-1133 (Husztiné Hajdú Erika)